Kartal Lazer Epilasyon
Alexandrite lazer epilasyon, medikal estetik alanda en çok kabul edilen lazer sistemlerinden birisidir. Alexandrite lazer ile yapılan epilasyonda önemli olan cihazın kalitesi ve estetisyenin uzmanlığıdır. Doktor kontrolü altında yaptırılması önerilir. Koyu tüylerde daha çok etkilidir ve daha çabuk sonuca ulaştırır. Lazer ve IPL Sistemleri, istenmeyen tüylerin kalıcı olarak yok edilmesini sağlamaktadır. Lazer Epilasyon ile belirli dalga boylarında ışık üreten cihazlar (lazerler) kullanılarak, istenmeyen tüyler kalıcı olarak yok edilir.
Başarıyı Etkileyen Faktörler Nelerdir?
Kıl koyu ve kalınsa sonuç daha iyidir. Çünkü kalın kıl yeterli enerjiyi tutabilir. Bu sayede kıl köküne iletilen yüksek ısı kökü daha kuvvetli tahrip eder.
Yeterli derecede enerji kullanılmalıdır. Enerji cildi yakmayacak ama kıl kökünü de tahrip edecek düzeyde olmalıdır.
Pulse süresi cilde ve kıla göre ayarlanmalıdır. Long pulsed lazerler bu nedenle avanjlıdır.
Kıl rengi siyah ise sonuç en iyidir. Beyaz tüylere lazer etkisizdir.
İyi ve etkin bir soğutma sistemi etkin dozları kullanmaya imkan verir ve başarıyı arttırır. Komplikasyon oranını düşürür.
Uygulanan vücut bölgesi başarıyı etkiler. Yüz bölgesi ve kollar problemli bölgelerdir. Koltukaltı genital, bacak bölgesi en iyi cevap alınan bölgelerdir.
Derin yerleşimli sırt ve göğüs bölgelerinde de bazen problem yaşanabilir.
Yine de tüm bu parametreler kişisel farklılık gösterebilir. Kişinin genetik yapısı ve kıl yapısı bu parametreleri etkileyebilir.
Lazer Epilasyon Sonrası Görülebilecek Sorunlar
Tedavi sonrası kızarıklık oluşabilir fakat bu 3- 4 saat sonra geçer.
Yüksek enerjilerde su kabarcıkları oluşabilir.
Pigmentli lezyonlar (lentigine) ve yaşlılık lekelerinin rengi açılabilir veya tamamen ortadan kalkabilir.
Bazı uçuklar reaktive edilebilir, gerekirse herpes tedavisi verilmelidir.
Nadiren hipo veya hiperpigmentasyon görülür. Bir hafta ile bir ay arası bir zamanda da genelde kaybolur.
Yüzeysel kabuklanma olabilir uygun tedavi ile genellikle 15 gün içinde düzelir.
Kalıcı skar oluşumu (iz oluşumu) yine daha çok koyu ciltlerde ve yanık sonrasında gözlenir. Bu nadir bir komplikasyondur ama oluşursa kalıcı olabilir ve tedavisi güçtür.
Kabarcık ve yara oluşumu nadiren görülür, fakat görüldüğünde iyileşme süresini kısaltmak için topikal ilaçlarla tedavi edilmelidir.
Hiperpigmentasyon görüldüğünde de ortaya çıkışından hemen sonra topikal ilaçlarla tedavi edilmelidir.
Lazer Epilasyon Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tedavide takriben hafif kızarıklık, ödem olabilir, su toplayabilir. Bunun için:
Güneşten korununuz 30 veya daha yüksek faktör güneş koruyucusu kullanın.
Bölgeyi nemlendiriniz.(Nemlendirici kremler ile )
Sıcak su değdirmeyiniz.(24 saat içinde)
Ağrı şişme olursa yumuşak beze sarılı buz tatbik ediniz.(24 saat içinde)
Gereğinde ağrı kesici kullanabilirsiniz.
Traş etmeyiniz (48 saat içinde)
Kabuklanmalara el sürmeyiniz.
Tüyler 2 hafta içerisinde uzuyor gibi görünerek,
Ağda ve tüy dökücü kremler kullanamayınız.
Bölgeye nazik davranıp, kaşımamalısınız.
Tedavi sonrası 2-3 gün spor ve ağır egzersiz yapmayınız.
Enfeksiyon bulgusu varsa (ateş, iltihap) bizi arayınız.
24 saat içinde fondöten, allık gibi cildi kapatan uygulamalar yapmayınız.
Lazer epilasyon sonrası leke kalır mı?
Tedavi sonrasında kullanılan cihaza bağlı olarak 5-10 dakika bazen 1-2 saat süren kızarıklık olabilir. Bu geçicidir. Bazen aşırı hassas kişilerde, soğutma sistemi olmayan lazer kullanılması durumunda, yüksek doz lazer enerjisi verilmesi durumunda ciltte güneş yanığı gibi bir durum oluşabilir. Bu durum birkaç günlük tedavi ile düzelir. Contact cooling soğutma sistemli lazerde cildin ısınmasına fırsat verilmemekte böylece riski en aza indirilmektedir. Ancak lazer epilasyon sonrası doğrudan güneşlenilmiş veya solaryuma girilmişse ciltte lekelenme görülebilir.
Kontrol seansı nedir?
Kontrol seansı geniş alan uygulamalarında (sırt,göğüs,bacak gibi) lazer atışı atlanmış olabileceği için yapılan 10-20 atışlık ücretsiz bir lazer epilasyondur. Bu uygulama sadece uygulamadan sonraki 15-20. günlerde ve gerek varsa yapılır. İhtiyacınız olmadığını düşünüp gelmemeniz veya doktorunuzun gerek görmemesi halinde tedaviniz olumsuz bir yönde bozulmaz. 15-20 günlük sürenin sonrasında kontrol seansı yapılması gerileme ve istirahat evresindeki kılların etkilenmesine neden olur. Bu nedenle sonraki lazer seanslarının etkisinin azalmasına neden olup tedavi sürecini bozacağı için 15-20. günden sonra yapılmamaktadır.
Lazer güvenli bir uygulama mıdır?
İlk lazer 1958 yılında icat edilmiştir. Pratik olarak kullanılan ilk lazer ise 1960 yılında üretilmiştir. 1983’ten itibaren yaklaşık 25 yıldır diş hekimliği, göz hastalıkları, plastik cerrahi,medikal estetik gibi çeşitli tıbbi alanda güvenle kullanılmaktadır. Epilasyon amaçlı lazer sistemleri ise 15-20 yıldır kullanılmaktadır. Gelişen teknoloji sayesinde lazerin epilasyon ve diğer estetik amaçlı uygulamaları günümüzde daha da güvenli olarak yapılmaktadır. Lazerin kanser yaptığına veya sağlığı etkileyecek şekilde radyasyon yarattığına dair hiçbir bilimsel kaynak yoktur. 1983 yılında yapılan bir araştırmada lazerin iyonik etkisi olmadığı ve canlı büyüyen bağ dokusu hücreleri üzerinde hiçbir kötü etkisi olmadığı gösterilmiştir. Klinigimizde kullanılan lazerler dünyanın birçok ülkesinde kullanılmakta ve FDA onayı bulunmaktadır.